30 jan 2016

7 Windows 10-weetjes voor MKB’s

Nog geen reacties Laatste nieuws, Software, Tech News

Wat je moet weten voor je Windows 10 Pro uitrolt.

Kleinere bedrijven die geen Enterprise-versie van Windows draaien, moeten rekening houden met een paar dingen waar grootzakelijke gebruikers zich niet druk over hoeven te maken.

Auteur: Jennifer Lonoff Schiff, Bron: Computerworld.nl: http://computerworld.nl/software/91804-7-windows-10-weetjes-voor-mkb-s

Eerder deze maand maakte Microsoft bekend dat 200 miljoen apparaten (pc’s, telefoons, tablets) nu Windows 10 draaien. Veel van die apparaten zijn van zakelijke gebruikers die zijn overgestapt op de nieuwe Windows-versie. Hoewel deze veel voordelen heeft voro MKB-gebruikers, zoals verbeterde beveiliging, is Windows 10 niet de juiste keuze voor elke organisatie.

Voordat je een kleiner uitroltraject wilt inplannen voor je eenmanszaak of bedrijf met Windows 7 Pro, zijn hier 7 dingen waar je even stil bij moet staan. Zo weet je of Windows 10 eigenlijk wel geschikt is voor jouw zakelijke doeleinden.

1. Windows 10 is misschien niet compatibel met legacy-apparatuur

Bepaalde oudere software en servers zijn niet geschikt voor Windows 10. “Verifieer compatibiliteit voor je bijwerkt naar Windows 10”, adviseert Mike Joseph, expert cloudondersteuner voor MKB’s bij Coretelligent.

“Kleinere organisaties moeten zeker weten dat hun bedrijfskritieke applicaties, vooral back-up-software, antivirus, sectorspecifieke programma’s, printers en andere randapparatuur compatibel zijn. Je wilt niet dat je pas na de upgrade ontdekt dat er issues zijn met legacy die vermeden hadden kunnen worden.”

“Veel zakelijke softwarepakketten zijn niet noodzakelijkerwijs compatibel met Windows 10”, zegt IT-consultant Julian Jacobsen. “Ik kom bijvoorbeeld regelmatig het pakket QuickBooks tegen, waarbij versies van voor 2015 niet compatibel zijn. Een upgrade naar een nieuwe versie van niet-compatibele software kan duur zijn voor een MKB, vooral als het op meerdere werkstations wordt gebruikt.

“Kijk ook naar de serveromgeving voor je Windows 10 installeert”, aldus Joseph. “Microsoft heet verschillende tools waarmee systeembeheerders pc’s die Windows draaien beheren. MKB’s moeten tenminste Windows Server 2012 R2 hebben geïmplementeerd en beheertools als System Center Configuration Manager draaien om het beheer van Windows 10 te automatiseren.”

2. Voorkom privacyproblemen

“MKB’s moeten rekening houden met mogelijke privacy-issues als ze Windows 10 uitrollen”, waarschuwt Jacobsen. “Als gebruikers hun Microsoft-account aan het systeem koppelen, synchroniseert het OS instellingen en data met de servers van Microsoft. Dat omvat onder meer applicatiewachtwoorden, browsergeschiedenis en favorieten.”

3. Je hoeft niet meer te wachten op patches

Windows 10 heeft een aantal beveiligingverbeteringen die je niet hebt in eerdere Windows-versies, zoals Device Guard en Credential Guard. Daarnaast naderen veel oudere systemen end-of-life, vertelt Amol Sarwate, hoofd kwetsbaarhedenonderzoek bij Qualys. “Windows Pro 10 heeft een doorlopend patchschema, waardoor middelgrote of kleinere ondernemers niet hoeven te wachten op Patch Tuesday”, vertelt Sawate. Je kunt updates ook inplannen, zodat er geen herstarts worden geforceerd.

4. Je hoeft de W10-interface niet te gebruiken

“Download de gratis software Classic Shell als je wilt dat Windows 10 vertrouwd oogt voor gebruikers”, zegt David Eichner, van accountancy ICAN Software Corporation. “Met deze software kies je hoe de interface eruit ziet. Je kunt de shell van Windows 7, XP tot aan Windows 95 of zelfs 3.1 gebruiken. Daardoor heb je de snelheid en verbeteringen van Windows 10, maar met een herkenbare interface van een eerdere versie.”

5. Maak een back-up van belangrijke bestanden voordat je uitrolt

“Een upgrade betekent als het goed is geen dataverlies, maar maak een back-up van documenten en mediabestanden voor het geval er iets misgaat tijdens de upgrade”, zegt Tim Margeson, baas van CBL Data Recovery. “Specialisten kunnen je helpen verloren bestanden terug te krijgen, maar bestanden terughalen als er een nieuw OS naar de schijf is geschreven kan moeilijk zijn.”

Ook is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Voordat je Windows 10 op alle pc’s zet, voer dan eerst een kleine testuitrol uit, adviseert Coretelligents Michael Kachanis. “Een kleine testuitrol laat MKB’s zien of er toch onvoorziene compatibiliteitsissues zijn met bedrijfskritieke applicaties en functies en geeft een beeld van hoe het nieuwe OS intern werkt.”

6. Ga er niet vanuit dat mensen Windows 10 begrijpen

Bereid mensen voor op de overgang naar Windows 10. Je kunt mensen een kijkje laten nemen in de Windows 10-emulator van Microsoft. Ook is het verstandig mensen actief voor te lichten over Windows 10. “Zorg er vantevoren voor dat er training en begeleiding beschikbaar is zodat mensen de software ten volle kunnen benutten”, zegt Nick Wilkinson, CEO van Microsoft-ondersteunende dienstverlener Vitalyst. “Hierdoor worden werknemers meer bekwaam en dat verhoogt de productiviteit.”

7. Je kunt ook weer downgraden

“Computers die een upgrade hebben gekregen, bewaren een tijdje een reservekopie van de vorige Windows-versie”, vertelt Coretelligents Kachanis (Deze achtergelaten bestanden zie je bijvoorbeeld staan in de Schijfopruiming-applicatie onder ‘Systeembestanden’ staan. “Je kunt dan nog terug totdat bepaalde componenten zijn verwijderd.” De optie daarvoor vind je onder ‘Bijwerken en beveiliging > Herstel’ en bij Microsoft lees je meer over het proces.

Geschreven door
De auteur heeft nog geen informatie toegevoegd aan zijn profiel.
Geen reacties naar “7 Windows 10-weetjes voor MKB’s”

Plaats een reactie

*

code