12 aug 2016

2 stappen om Windows 7-updates weer te versnellen

Nog geen reacties Laatste nieuws, Tech News

Het controleren op updates duurt soms letterlijk uren. Zo los je dat op:

Auteur:  Woody Leonhard, Bron: Computerworld.nl:
http://computerworld.nl/software/94120-2

Dit jaar hebben we meerdere keren gezien dat Microsoft worstelt met patches die het Windows Update-proces op Windows 7 frustreren. Een Duitse blogger heeft een permanente oplossing voor het probleem.

Controleren op updates in Windows 7 zou niet meer dan enkele minuten moeten duren, zelfs als je een trage verbinding hebt. Maar we zien al maanden controles die uren duren, soms zelfs vele uren. De machine wordt dan zo traag dat ie onbruikbaar wordt en dat kan soms de hele dag zo blijven. Gelukkig vond de Duitse site wu.krelay.de een simpele oplossing.

Update-ellende 2016

Microsoft heeft een aantal patches uitgebracht die de snelheid verhogen, maar die hebben enkele problemen – als ze überhaupt werken. Een bezoeker van mijn site AskWoody ontdekte in april een onverwachte combinatie van twee patches (eentje voor Windows Update en een beveiligingsupdate voor graphics) die de snelheid merkbaar verhoogde. Maar halverwege mei werkte dat niet meer en de updatescan van Windows 7 ging van nog net te tolereren naar woede-opwekkend.

In mei gaf Microsoft  KB 3153199 uit, weer een securitypatch die er in combinatie met KB 3138612 voor zorgde dat Windows Update weer te tolereren was. Maar ook dat werkte niet lang. In juni kwam de softwaremaker met de samengevoegde patch KB 3161608 die werkte, maar om te zorgen voor een snelheidsverbetering moest je zes ongerelateerde patchesinstalleren.

Het begint weer

In juli trok Microsoft die samengevoegde patch weer in en verving het de patch met KB 3172605. Dat was wederom een niet aangevinkte, optionele update die dus niet automatisch werd geleverd. De documentatie liet te wensen over, maar het lijkt erop dat de patch zes ongerelateerde patches bevatte en een bekend issue heeft met het eruit knallen van Intel Bluetooth-verbindingen.

Deze week is het weer Patch Tuesday en het lijkt erop dat we wéér met dit probleem aan de slag kunnen. Genoeg is genoeg. Duitse blogger Dalai wijst ons sinds maart al de weg met de updates. Ik heb Dalai beloofd dat ik de stappen zou filteren naar een simpele gids en met de hulp van AskWoody-poster ch100 en EP is dit het resultaat:

De links die hierbij zijn gevoegd zijn voor Windows 7. Mocht je Vista of Windows 8.1 gebruiken, verwijs ik je graag naar wu.krelay.de voor details.

Stap 1: Installeer KB 3078601, 3109094, 3138612, 3145739 en 3164033

Dit hoef je maar één keer te doen. Om te weten of je er enkele mist, kun je in de lijst van geïnstalleerde updates kijken (Start > Configuratiescherm > Windows Update). Maar het is waarschijnlijk makkelijker om ze allemaal te downloaden en gewoon te installeren. Als er al eentje is geïnstalleerd, hoor je dat vanzelf van het installatieprogramma.

Stap 1a: Zorg ervoor dat je weet of je de 32-bit (x86) of 64-bit (x64) versie van Windows 7 hebt draaien. Mocht je het niet zeker weten, klik je op Start, rechtsklik je ‘Computer’, kies je Eigenschappen en zie je bij ‘Type systeem’ welke versie je hebt.

Stap 1b: Gebruik een browser om elke patch binnen te halen (in een MSU-bestand):

KB 3078601  x64 x32

KB 3109094  x64  x32

KB 3138612  x64  x32

KB 3145739  x64  x32

KB 3164033  x64  x32

Stap 1c: Sla de patches op. In Chrome en IE krijg je de vraag om het bestand de openen of om op te slaan. Sla hem op. De servers van Microsoft hebben de reputatie de download te bevriezen of niet te beginnen. Als dat gebeurt, herlaad de pagina dan opnieuw of probeer een andere browser. Hoe het ook zij, als je vreemde verschijnselen als dit tegenkomt, ben je niet de enige.

Stap 1d: Schakel Windows Update uit. De minst verwarrende manier om dit te doen is via Start > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Systeembeheer. Dubbelklik op Services, selecteer Windows Update en links bovenin is een knop om de service te stoppen.

Stap 1e: Installeer de patches. Dubbelklik een voor een op de vijf gedownloade bestanden. Als je een waarschuwing krijgt dat deze reeds is geïnstalleerd kun je direct verdergaan met de volgende. Door het draaien van deze vijf updates ben je voortaan voorbereid op de maandelijkse wijzigingen. Tenzij er iets vreemds verandert (het blijft tenslotte Windows) hoef je stap 1 nooit meer te herhalen.

Stap 2: Vind de patch van de maand en installeer deze

Dit is de variabele stap, want de patch verandert elke maand. Of in elk geval, tot nu toe elke maand sins maart. Zo rond je het proces af:

Stap 2a: Ga naar wu.krelay.de en haal de jongste patch binnen. Bovenaan op de pagina staat de recentste situatie vermeld, zo zie je op het moment van schrijven een actuele status op basis van de Patch Tuesday van augustus. Er zal ongetwijfeld een verandering volgen in september en de maanden daarna, zolang we blijven worstelen met trage Windows 7-updates.

Stap 2b: Zoek wederom de x86- of x64-versie van de patch op.

Stap 2c: Sla de patch op, maar installeer hem niet.

Stap 2d: Schakel de Windows Update-service uit (zie stap 1d).

Stap 2e: Installeer de patch.

Stap 2f: Herstart de pc na installatie (de Windows Update-service start dan ook opnieuw op). Klik op Start > Configuratiescherm en kies bij Windows Update voor zoeken naar updates. Als alles goed is gegaan, duurt het proces nu – zoals het hoort – maximaal enkele minuten.

Geschreven door
De auteur heeft nog geen informatie toegevoegd aan zijn profiel.
Geen reacties naar “2 stappen om Windows 7-updates weer te versnellen”

Plaats een reactie

*

code